Ideea de „no spending day” e foarte populară pe blogurile de pe internațional. Ei au mers mai departe, către „no spending week” sau chiar „no spending month”. Nu am citit încă de „no spending year”, dar cine mai știe…
Ei bine, la momentul acesta nici eu nu m-aș arunca atât de departe încât să stau o lună fără cheltuieli, dar o zi am mai experimentat și nu mi s-a părut prea greu. Inițial m-am gândit la o zi anume pentru această provocare, dar cum luna a început deja și nu am anunțat din timp, zic eu că e mai bine o asemenea variantă.
Ceea ce vă propun este ca în această lună să alegeți două zile în care să nu cheltuiți nimic. Eu voi face acest lucru și voi anunța și pe blog când anume vor fi aceste zile în cazul meu – dacă vreți să mă însoțiți, sunteți liberi să o faceți. Voi și povesti cum a fost, ce tentații au apărut/dacă au apărut, și voi pune în mod simbolic deoparte pentru fiecare asemenea zi 10 lei. Vă aștept să vă alăturați provocării, puteți veni să comentați la acest articol sau la cele pe care le voi scrie eu. Dacă aveți un blog, puteți scrie despre această experiență.
Oricum, de luna viitoare voi propune o zi în fiecare săptămână în care să nu cheltuim nimic.
Care ar fi regulile pentru o asemenea provocare:
- să nu cheltuiți mai mult în ziua precedentă, în ideea că a doua zi nu veți putea cheltui nimic (știți voi cozile dinaintea Crăciunului, parțial pentru că lumea se aprovizionează bine, dar și pentru că magazinele vor fi o zi închise)
- să vă asigurați totuși că aveți benzină/abonament/bilet, sau să știți că puteți parcurge distanța pe care o doriți pe jos (cumva trebuie să ajungeți la serviciu)
- să nu cheltuiți, pur și simplu. Dacă ați uitat să luați pâine, descurcați-vă fără (există cartofi, mămăligă și chiar pâine făcută în casă). Dacă vă amintiți că nu ați cumpărat ceva, găsiți o soluție de înlocuire
- nu programați ziua respectivă când știți că e obligatoriu să ieșiți în oraș, când pot apărea tot felul de tentații
Ceea ce vreau să vă spun este că aceasta e o provocare și pentru mine. Am mai încercat acest lucru, dar nu în mod constant (spuneam că de luna viitoare aș vrea să stabilesc o asemenea zi pe săptămână). Încă nu știu ce concluzii voi trage sau vom trage împreună (sper să mi se alăture câteva persoane), dar mi se pare de pe acum că e o oportunitate pentru a mai reduce din viteză și din cheltuieli și a consuma din ceea ce avem.
Așadar: luna aceasta alege fiecare două zile (nu neapărat consecutive) în care nu cheltuie nimic. Puteți împărtăși concluziile pe propriul blog sau în comentarii la articolul pe care îl voi scrie eu. De luna viitoare eu cel puțin voi alege o zi fără cheltuieli – la momentul acesta cea mai potrivită mi se pare marți, dar să vedem și ce concluzii vom trage după această lună, pentru a face în mod sistematic acest lucru.
Vrea cineva să mi se alăture?
Sursa foto: artur84/FreeDigitalPhotos.net
Eu vreau, îmi pare o idee foarte bună. Sper doar să găsesc şi resursele de voinţă şi motivaţie interioară să mă şi ţin de această dorinţă şi să o aplic. Sunt plină de bune intenţii de obicei, dar nu reuşesc întotdeauna să le duc la capăt. Poate că scriindu-mi aici intenţia, voi deveni ceva mai conştiincioasă în materializarea gândului bun.
Este o idee foarte buna. Cred ca o sa aleg si eu doua zile si o sa ma apuc de „no spending”. Oricum blogul tau ma ajuta foarte mult. Adica vad ca se poate. Multumesc
Pentru noi nu e greu deloc. De regula nu cheltuim nimic duminica…in vechile canoane chiar se recomanda crestinilor ortodocsi sa nu faca nici un fel de tranzactii banesti duminica…
E o idee buna, am mai facut asta in perioade mai dificile – cand pur si simplu nu aveam decat o suma minima de urgenta la mine si trageam de ea cat puteam. Nu e chiar atat de greu, si asa mi-am dat seama cate lucruri de care m-as putea lipsi cumpar in mod normal. Am mai aplicat si varianta cu cheltuiala minima, bucurie maxima – adica buget de cheltuieli 2 lei – 1 covrig si 1 cappuccino la dozator pe o banca la soare in parc sau impingand carutul 🙂
Ma voi alatura si eu propunerii tale de luna viitoare, luna aceasta e mult prea agitata la noi.
Ma alatur si eu acestei initiative si voi spune concluziile atat aici la comentarii, cat si pe blogul meu.
Nu ca nu mi se pare atractiva ideea de azi (orice metoda de economisire este binevenita) insa parca mai interesanta mi s-a parut cea cu saptamana in care consumam mai mult din camara/congelator.
Eu am multe zile pe luna cand nu cheltuiesc bani. Cel putin 10. Dar este f simplu, atata vreme cat imi iau din weekend tot ce am nevoie. Imi iau cafea si mancare la munca, deci rar cheltuiesc bani pe asa ceva. Nici nu-mi imaginez cum ar fi sa cheltuiesc bani zilnic.
Ele se leagă într-un fel. Adică, atunci când consumi din congelator e logic că nu cheltui – sau eu cel puțin țin mult sa nu cheltui în general în perioadele acestea.
Dar de cand cu Newsletterul am inceput sa primesc mai multe mailuri cu mai multe probleme si am constatat ca una dintre ele este pentru multa lume faptul ca in fiecare zi se duc niste bani: de la sandvisul si cafeaua la automat si pana la oprirea la magazinul din colt pentru o paine, ocazie cu care mai lasi 50 de lei pentru ca iti amintesti ca ai nevoie de una si alta.
Eu ieri nu am cheltuit nimic si nici azi (posibil sa nu o fac) si nu-mi e greu – dar acum vreau sa pun 10 lei deoparte pentru fiecare zi in care nu cheltuiesc bani si la un moment dat sa ma aventurez la o intreaga saptamana fara cheltuieli.
Da, si eu sunt in aceeasi situatie cu tine. Rar imi cumpar ceva de mancare sau apa. De obicei, am totul la mine. La fel si copilul. Derapajele sunt de doar 3 % din cand in cand, cam asa. In schimb stau rau la consumul din congelator. Niciodata nu consum tot, sa vad si eu sertarele goale si sa imi fac alt plan.
eu am liste si ajung 3-4 zile pe sapt. sa nu cheltui nimic. A fost o data cand nu am cheltuit 1 sapt nimic 🙂 dar a fost o simpla intamplare (si constatare intamplatoare) …
Te insotesc cu drag si o sa si scriu pe blog. Pentru inceput o sa-mi aleg doua zile din cursul saptaminii cind sint la serviciu de dimineata pina seara. Dar adevarata provocare pentru mine o sa fie in weekend! :))) Nu stiu ce o sa fac atunci. Cred ca o sa dorm toata ziua ori o sa fac curat prin casa! Sa stii ca eu am pregatit cutiuta, una de sandvisuri, unde sa pun simbolic banii (tot vreo 10 lei) Desi ideal ar fi sa punem cam cit am fi cheltuit noi in ziua cu pricina! Sigur mai mult de 50 de lei! O sa pun poze pe blog si o sa spun cum a fost.
Amedeya, ma bucur mult si te astept cu drag. Ma bucur si ca ai inteles cu adevarat ideea mea: faptul ca in timp aceasta ar putea deveni o idee de economisire daca punem toti banii economisiti pentru ziua respectiva. Abia astept sa citesc articolul tau 🙂
Provocare acceptata! 🙂 Adevarul este ca de mult timp imi propusesem sa am si eu o zi pe saptamana in care sa nu cheltuiesc nimic, dar n-am reusit pana acum. Poate acum, in spirit de competitie, reusesc sa o fac. Un lucru e sigur: pentru mine nu va fi usor deloc!
Foarte bună ideea!!!Mă alături și eu provocării!
O sa incerc in doua zile de lucru, sambata si duminica oricum respect regula asta de ceva timp
Eu am pus in practica deja azi acest lucru si ma simt f bine. Nu am cumparat nimic, doar am platit meditatia fiului meu, dar asta e o plata fixa, nu are legatura cu cheltuit de bani….sper!! A, si am imprumutat pe cineva cu 10 lei…sper ca e ok si asta… 🙂
Voi face asta in fiecare miercuri….sper sa reusesc!!
Ma alatur si eu.Noi nu cheltuim oricum nimic duminica ptr ca totul este inchis aici.o sa aleg sa nu cheltui inca o zi.va fii greu 2 zile consecutive dar incercam.
Frumoasa initiativa. Din pacate nu ma pot alatura deoarece eu cheltui doar 2 zile pe luna in mod normal. Si asta pentru ca doar in cele doua zile cand intra banii pe card mergem in oras la cumparaturi, platim facturi si facem si plinul la masina. In rest, nu avem magazin in sat iar cheltuielile care pot aparea sunt legate doar de animalele din curte gen veterinar sau mancare si asta nu in fiecare luna. Sau eventual drumuri suplimentare in oras dar ne-am dezvatat de intrat in magazine „de plimbare” si nu prea „iesim din lista”. Ce pot sa va spun e ca apare o stare de „relaxare” in ce priveste situatia financiara.