Am scris șase articole până acum despre independența financiară:
Despre independența financiară ca obiectiv
Calea cea lungă către independența financiară (I)
Paranteza la articolele despre independența financiară
Calea cea lungă către independența financiară (II)
Independența financiară: povestea pescarului
Independența financiară: calea de mijloc
Am o mărturisire de făcut: a fost greu. Am știut că nu veți fi de acord, cea mai mare parte dintre voi. Am știut că subiectul e unul delicat, controversat, dificil de abordat. Că voi expune niște fapte și că nu voi avea răspunsuri pentru voi, ci mai degrabă vă voi face să vă puneți noi întrebări.
De fapt, am avut același sentiment în momentul în care am pornit blogul Economisim. Atunci, pe măsură ce conturam ideea și mă gândeam la primele articole, văzând cât de mult învățasem eu din bloguri de pe internațional și oarecum intrigată că la noi nu aborda nimeni sau aproape nimeni subiectul, am încercat să fac un mic research în legătură cu expresii care se caută în domeniu. Gen gestionarea finanțelor personale, metode de economisire, economisirea banilor…
Și știți ce? Numărul căutărilor tindea către 0. Știam că oamenii din jurul meu nu erau preocupați în mod particular de finanțele personale, dar atât de puțini să fi fost și cei din toată țara? Și totuși… am pornit la drum. Nu am să regret niciodată că am făcut-o. E o comunitate frumoasă în jurul blogului. S-a adunat în ani, eu nu am forțat cu nimic (la publicitate mă refer), deși aș fi știut cum să o fac. Am vrut să vină aici oameni preocupați de ceea ce scriu, și să revină doar dacă au considerat că e interesant sau că îi ajută.
La fel cum acum, când am lansat noul Newsletter, am decis să nu import lista veche de mailuri, ci să vă rog să vă înscrieți completând din nou datele voastre. Iar ceea ce a fost extraordinar pentru mine a fost să descopăr de dimineață numărul mare de abonați pe care îl are deja Newsletterul!
Revenind la articolele despre independența financiară, ca și blogul meu în general, aceste articole vă vor ajuta dacă vreți. Dacă vă veți pune problema la modul: oare cum pot să fac și eu acest lucru? Oare ce îmi doresc eu și cum pot realiza?, mai degrabă decât la modul: e prea greu, câștig puțin, nu pot.
Drumul e lung și pot apărea multe pe parcurs: pierderi de joburi, probleme de sănătate, micșorări de venituri din orice motive, inflație mare, imposibilitatea de a mai cumpăra un bun imobiliar din cauza scumpirii lor, scădere de populație și lipsă de cerere pentru închiriere, pur și simplu o situație diferită peste niște ani decât cea de acum…
Evident, așa cum pot apărea lucruri care să ne tragă înapoi, în 20 de ani pot apărea și cele care să ne propulseze: evoluție profesională implicit a veniturilor, o moștenire (acesta nu e un lucru bun, dar… face parte din viață), un ajutor nesperat dintr-o parte sau alta, instruirea și implicit găsirea de variante pentru a spori mai ușor sumele acumulate (eu am ales intenționat varianta cea mai greoaie și cu progresul cel mai lent în seria mea despre independență). Și știi ceva? Toate acestea, atunci când vin deja după niște ani de disciplină, nu vor mai fi acoperirea unor frustrări, ci pur și simplu oportunități de a vă dori și a face mai mult.
În final, îți recomand o carte. Să spunem că lectura ei face și ea parte din seria mea de articole. Se numește Cheia succesului. Gândirea pozitivă. Am pus link către Elefant, dacă vreți să o luați verificați înainte și prețul de pe Libris. Vei înțelege de ce o recomand atunci când o vei citi.
Eu îmi doresc enorm ca în timp să adunăm cât mai multe povești frumoase pe blogul Economisim. Câteva există deja. Nu neapărat sub forma unor articole, ci mai degrabă în comentariile în care o parte dintre voi mi-ați povestit că ați reușit. Sau în mailurile pe care continui să le primesc din partea voastră.
O să încerc și eu în timp să găsesc oameni frumoși și dispuși să își împărtășească povestea. Să ne spună câte ceva despre calea lor de mijloc. Pentru că da, mereu este vorba despre o cale de mijloc. Despre o transpunere în plan personal a unor idei.
Sper ca această serie de șapte articole să vă fie de folos.
Dia says
„Eu îmi doresc enorm ca în timp să adunăm cât mai multe povești frumoase pe blogul Economisim. Câteva există deja. Nu neapărat sub forma unor articole, ci mai degrabă în comentariile în care o parte dintre voi mi-ați povestit că ați reușit. ”
Ar fi dragut sa le aduni sub forma de articol.
Cu siguranta le-am citit dar le-am uitat. Le-as reciti cu drag, dar sunt impartite pe articole si este mai dificil.
Cred ca ar fi motivant pentru multi sa citeasca (la un loc) povesti de succes.
Multumesc pentru toate aceste articole cu privire la independenta financiara. Ai muncit mult si vreau sa stii ca efortul tau este apreciat.
violetta says
Foarte bune articolele,avem multe de invatat dar mai ales de pus in practica.
Corina says
Mi-a placut mult seria de articole, si mi-a si folosit sa le citesc, voi incerca sa pun in practica cate ceva. Cred ca e tare greu sa ai o strategie clara pe o perioada foarte lunga de timp, sa urmaresti un scop clar incepand cu varsta de 25 de ani (sa zicem) si sa nu te abati de la el. In cazul nostru ideile au evoluat cu timpul. Schimbarea majora in viata noastra au adus-o copiii. Sunt mult mai econoama acum, la gandul ca trebuie sa pun ceva deoparte si pentru ei, pentru educatia si nevoile lor. Alta data cheltuiam mai mult pentru placerile proprii, de exemplu pe vacante, concerte…dar nu regret absolut deloc, am vizitat locuri minunate si a meritat fiecare banut. Cred ca toate se intampla la timpul cuvenit. Si acum mi-ar place sa ne facem mai multe placeri insa am invatat sa apreciez mai mult lucrurile simple (cum ar fi plimbarea in parc de azi dimineata prin baltoace si noroi, cu echipamente de ploaie). Indiferent pe ce isi cheltuieste banii fiecare, un lucru e sigur: sa punem ceva deoparte e un lucru bun, sa renuntam a mai cumpara chestii care nu ne trebuie e un lucru si mai bun. Merita sa ne educam in acest sens, ca sa apreciem mai tare ceea ce avem deja si sa nu trebuiasca sa ne privam de ceea ce ne trebuie cu adevarat sau de ceea ce ne imbogateste pe alte planuri (lectura, calatorii, sporturi…). Ar fi momentul sa ne debarasam de ideea a economisi= a ne chinui , echivalenta pe care recunosc ca am avut-o intiparita in minte o buna bucata de vreme.
Sper sa continui sa scrii lucruri la fel de interesante!
iulica dale says
Felicitari pentru toate articolele,foarte bune,avem toti ce invata din ele,si tineri si mai putin tineri…
Recomand elevilor mei blogul tau,sper sa ma asculte si sa te urmareasca.
Sarbatori fericite…