Pentru astăzi, așa cum povesteam și un pic mai devreme pe Pagina de Facebook a blogului, am o surpriză foarte frumoasă pentru voi: un articol bine documentat în legătură cu obiectivele turistice, dar și prețuri și variante de cazare pentru zona Bran Moeciu, prezentat de Iuliana – o bloggeriță foarte dragă mie, cu un blog în care povestește într-o manieră înconfundabilă mici întâmplări pline de farmec din viața de zi cu zi.
Este o ocazie pentru mine să vă recomand încă o dată blogul culinar al Iulianei, care este de trecut în Bookmarks :).
Zona Bran – Moeciu este ideală pentru o vacanţă la munte. Pe o rază de 20-30 de kilometri găsim atât obiective turistice de vizitat pentru toate gusturile, cât şi numeroase spaţii de cazare frumoase, liniştite şi pline de verdeaţă, aşezate chiar la poalele muntilor. Preţurile zonei la o pensiune de 3 margarete sunt cuprinse între 80-100 Ron camera dublă / noapte. Majoritatea pensiunilor oferă acces la bucătării complet utilate, grătare cu lemne în curte, iar în zonă găsiţi foarte multe restaurante şi terase cu mâncăruri pentru toate gusturile, dar şi magazine şi pieţe cu legume si fructe proaspete.
Deşi Moeciu de Sus e mult mai pitoresc şi mai liniştit, deoarece aveam de gând să plecăm în fiecare zi cu maşina spre diferite obiective, noi am ales să ne cazăm în Moeciu de Jos, fiind aşezat oarecum la mijloc, între toate obiectivele turistice pe care le aveam în vedere.
Primul obiectiv vizitat de noi a fost Cetatea Râşnov. Atestată documentar în 1335, cetatea Râşnov este construită pe un deal stâncos şi oferă o panoramă deosebită asupra oraşului întins la poalele sale. În interiorul zidurilor groase de 1,5 m şi înalte de 5 m ale cetăţii, te aşteaptă o lume medievală, cu străjeri şi domniţe, uşi grele de lemn şi muşcate la ferestre. Câteva magazine cu produse de artizanat, dar şi o cafenea, o terasa şi un magazin cu dulceţuri, siropuri şi alte produse naturale îşi aşteaptă aici cumpărătorii.
Accesul în cetate se face cu un trenuleţ, al cărui bilet costa 4 Ron/persoană dus-întors. Puteţi urca şi pe jos până la cetate, distanţa nu e foarte mare, iar urcuşul este lin şi uşor prin pădure. Taxa de acces este 10 Ron pentru adulţi şi 5 Ron pentru copii, iar taxa foto este inclusă în preţ.
Un alt obiectiv de neratat al zonei este Castelul Bran, donat de către autorităţile braşovene Reginei Maria în 1916, cu ocazia încoronării sale. Regina l-a amenajat şi decorat după gustul său rafinat, iar după moartea sa, castelul a rămas prin testament principesei Ileana. Actualii proprietari ai castelului sunt urmaşii principesei, care în cinstea memoriei mamei și bunicii lor au dorit ca acesta să rămână deschis în scop turistic.
Preţul unui bilet este de 25 Ron şi se acordă reduceri pentru elevi, studenţi şi pensionari. Taxa foto este inclusă în preţul biletului.
Nu rataţi Muzeul Satului aflat chiar la intrarea în castel. Veţi găsi aici 16 căsuţe cu pereţi de lut şi bârne de lemn, acoperite cu şindrilă, care recompun atmosfera satelor vechi din Ţara Bârsei. Preţul biletului de intrare este 8 Ron de persoană cu taxa foto inclusă.
Alocaţi-vă neapărat o zi să vizitaţi Cheile Dâmbovicioarei şi Peştera Dâmbovicioara, situate la 34 kilometri de Bran. Drumul până la Cheile Dâmbovicioarei, pe şoseaua Rucăr-Bran este deosebit de frumos, iar odată intrați pe chei, veţi rămâne impresionaţi de peisajul spectaculos. Pereţi de stâncă verticali, turnuri de rocă şi creste ascuţite, sunt despărţite doar de şoseaua îngustă şi de râul Dâmbovicioara cel năvalnic.
Peştera Dâmbovicioara este deschisă vizitatorilor. Preţul unui bilet de intrare este de 7 Ron/persoana, iar ghizi pentru interior vă vor fi copiii din sat.
Puteţi ajunge cu maşina chiar până în faţa peşterii, dar apoi e păcat să rataţi o plimbare pe jos pe malul râului. Dincolo de peşteră drumul este doar pietruit, dar foarte bun pentru plimbare. Puteţi aduna zmeură, frăguţe şi alune de pădure, sau puteţi să cumpăraţi de la localnici produse tradiţionale: caşcaval afumat 25 Ron/kg, şerbet sau dulceaţă din fructe de pădure 15 Ron/borcanul sau miere de flori de munte la 10 Ron/borcanul.
Dacă doriţi să vă convingeţi că în România se fac şi proiecte frumoase şi de bun gust, atunci merită să petreceţi o zi la Moeciu de Sus, situat la 7 km de Bran, unde puteţi vizita şi lua masa la una dintre terasele complexului turistic Cheile Grădiştei Moeciu. La 5 km de acesta, cu acces pe un drum privat impecabil asfaltat, veţi ajunge la un platou situat exact în vârful muntelui, unde s-a construit relativ recent un alt complex turistic, Cheile Grădiştei Fundata. La Fundata veţi găsi un centru SPA, terenuri de sport în aer liber, traseu pentru montain bike, dar şi un „Aventura Parc” care va face deliciul copiilor mai măricei.
Preţurile pentru cazarea în vilele şi hotelurile de la Cheile Grădiştei, depăşesc media zonei, însă peisajele, panorama Pietrei Craiului şi a Bucegilor şi sentimentul că te afli pe acoperişul lumii, în locul unde cerul întâlneşte pământul, toate astea merită să alocaţi o zi vizitării acestor complexe turistice absolut deosebite, chiar dacă nu vă cazaţi acolo.
Din zona Bran-Moeciu, se ajunge în doar jumătate de oră pe Valea Prahovei cea aglomerată. Noi am preferat să petrecem o zi la Sinaia, dar să ne întoarcem să dormim în mult mai liniştitul Moeciu de Jos.
La Sinaia am vizitat Muzeul Peleş, format din castelul Peleş, fostă reşedinţă a regelui Carol I şi a reginei Elisabeta şi Pelişorul, care a fost reşedinţa cuplului princiar Ferdinand şi Maria. Ambele au fost retrocedate familiei regale, dar ca şi muzee, se află în administrarea statului român.
Un tur complet al castelului Peleş (parter + etajul I) costa 50 Ron/persoană, iar vizitarea Pelişorului 20 Ron/persoană. Taxa foto se plăteşte separat şi este de 32 Ron.
La intrarea în muzeul Peleş veţi găsi un magazin cu suveniruri tematice, foarte apreciat de numeroşii străini care vizitau castelul. Nouă ne-au atras atenţia tabletele de ciocolată cu marca Regii României, fiecare cu câte o aromă diferită, în funcţie de personalitatea regală reprezentată. Ciocolata reginei Maria, de exemplu, conţine ciocolată cu lapte şi perle crocante, iar a regelui Ferdinand ciocolată albă şi cremă de alune. Dacă doriţi să vă răsfăţaţi cu o ciocolată regală, preţul unei tablete de 50 g, este de 8 Ron şi merită toţi banii, mai ales dacă sunteţi pasionaţi şi de regalitate, dar şi de ciocolată, aşa, ca mine :).
Desigur, mai sunt multe alte obiective turistice în zonă pe care noi nu le-am vizitat. Lângă Râşnov există peştera Valea Cetăţii, pe care nu am văzut-o, iar la Sinaia în această perioadă se poate vizita Cazinoul, sau puteţi face o plimbare cu telegondola până la cota 1400 sau chiar mai departe, la 2000. Puteţi vizita şi mănăstirea Sinaia sau puteţi lua masa într-un cadru mirific, la Stâna Regală.
Cu puţină informare şi planificare înainte de a pleca în vacanţă, puteţi alege ce obiective doriţi să vizitaţi în funcţie de preferinţele şi bugetul fiecăruia.
Eu vă doresc o vacanţă frumoasă oriunde aţi alege să mergeţi şi vă aştept cu impresii din locurile vizitate!
Dia says
Foarte frumoasa zona descrisa, am fost aproape pe la toate atractiile turistice prezentate de mai multe ori in ultimii ani. O zona superba, te incarci din plin de energie.
Avem o tara foarte frumoasa!
Mihaela Dămăceanu says
Ha, ha, iulia, uite cum vă scriu ambelor, simultan. Am crezut că te pregăteşti de concediu, că scrisesei ceva, şi când colo: SURPRIZA SĂPTĂMÂNII, vă găsesc pe amândouă în acelaşi loc. Iulia, pentru noi urăm „concediu plăcut”, pentru Iuliana, „bine-ai venit”!
Frumos articol, bună documentare, că preţurile astea sunt mereu pe creştere, şi este bine să le ştie omul înainte de concediu. Cheile Dâmbovicioarei nu le-am văzut şi nici Cazinoul nu-l ştiam deschis vizitării. În rest, locuri ce merită să fie văzute, de câte ori avem ocazia. Felicitări, dragelor dragi!
anca says
Incep sa imi doresc sa ma trezesc la poalele cerului din ce in ce mai mult, intai Iuliana ne-a invitat la o cafea pe acoperisul lumii, acum tu…
Vienela says
Desi este la doi pasi de mine, nu reusesc sa ajung la Bran in veci… Ma opresc intotdeauna la Sinaia sau urc pana in Busteni. Poate ca stimulata de povestea Iulianei ma voi decide intr-un final sa dau o fuga pana acolo, ca tare frumos pare sa fie!
Natalia says
Cat de frumos e descris totul si cat de reale sunt pozele! Felicitari si multumim Iulianei, i am descoperit blogul nu de mult si m am indragostit de stilul ei de a scrie!
Iulia says
Natalia, nu esti singura :). Si eu astept cu mare nerabdare articolele noi ale Iulianei.
Iuliana says
Iulia, multumesc inca o data pentru oportunitatea de a le prezenta cititorilor tai o mica parte din frumusetile noastre. Ma bucur sa vad ca articolul meu ajuta pe cei care se pregatesc de concediu sau macar intretine vise si creeaza nostalgii 🙂
Iulia says
Iuliana, cu mult drag, si eu iti multumesc pentru articolul foarte frumos!
Cristina says
Foarte frumoasa zona, si anul asta asta vreau sa imi fac concediul „in munti”. Anul trecut ne-am destins plimbandu-ne in special prin satul Fundata, care parca ar fi dintr-o reclama cu Milka, cu vacute pe pajisti, cu campuri pline de flori si cu o priveliste care ai putea o vesnicie sa o privesti.
Si cand ne-am saturat de plimbari „on foot” ne-am plimbat cu niste masinute bugy sau ceva de genul, de care ne-am bucurat toata familia, inclusiv baiatul meu de 7 ani. Parca a fost cireasa de pe tort.
danu says
Multumim pentru informaţii si repere..totusi,imi doream si indicatii spre un.traseu care sa includa muntele si ceva despre Magura…nu toti avem maşină si bani sa mergem la spa))) si restsurante..
Cristolovean says
Valea Râșnoavei vă închiriează în scop turistic două locații de vis, prima de care vă vorbim este Cabana Valea Râșnoavei, inaugurată în anul 2008 iar în anul 2013 am inaugurat Ferma agroturistică Floare de Maceș, prima fermă cu cazare din România, la care va puteti caza in construcții curate, luminoase și spațioase.
Locul nostru de relaxare si recreere este situat convenabil, central şi in apropiere de cele mai multe oraşe mari cu facilităţile lor şi atracţiile turistice, cum ar fi Brasov, Poiana Brasov, Rasnov, Predeal sau Bran Moieciu, unde gasiti restaurante, cinematografe şi mall-uri.
Antonio says
Zona a fost una superba , am locuit la http://www.oanaboutique.ro/ care este foarte aproape de majoritatea destinatilor din zona Bran , Am doar la castelul bran si pestera drambavioara si tin sa mentionez ca zona bran este un loc de vis pentru orice roman.