Metode simple de economisire a banilor

Yves Rocher

Cea mai buna metoda de economisire

By on February 9, 2012 in Economii si investitii with 1 Comment

Una dintre expresiile cel mai des utilizate cand se ajunge pe blogul Economisim este exact cea din titlu: “cea mai buna metoda de economisire”, cu variatiile ei, respectiv intrebarea “care este cea mai buna metoda de economisire”, sau “cea mai buna metoda de economisire in 2012”.

Ei bine, imi pare tare rau sa va dezamagesc, insa cea mai buna metoda de economisire pur si simplu nu exista. Pentru ca fiecare dintre noi este diferit, ceea ce se potriveste si functioneaza pentru cineva, foarte posibil ca altcineva sa nu aiba aceleasi rezultate cu aceeasi metoda.

Exista totusi niste pasi simpli, universali, pe care i-ati putea parcurge pentru a ajunge la un echilibru al finantelor personale si acestia ar fi:

1. Un mini audit al finantelor personale – timp de o anumita perioada sau mereu, notati absolut orice cheltuiala, oricat de mica.

Avantajele sunt mai multe: veti vedea daca aveti un “punct slab”, adica cheltuiti multi bani pe produse sau servicii de care nu aveti neaparata nevoie. In plus, veti deveni mai atenti la banii cheltuiti, atunci cand ii vedeti trecuti undeva si… veti constata dupa o perioada ca ati invatat preturile si nu veti mai fi dispusi sa dati orice suma de bani pe orice. Acest mini audit al finantelor personale va va invata ca, in timp, sa cheltuiti mai putin decat castigati.

2. La o luna dupa ce am vazut in ce directii merg banii, putem schita deja primul buget. E important sa fie precedat de aceasta luna in care ne notam toate cheltuielile, pentru a avea un buget realist.

3. Strangerea unui fond de rezerva. Este extrem de important sa aveti o suma de bani la care sa puteti apela atunci cand lucrurile nu merg tocmai bine. Initial va puteti propune o suma mai mica – odata ce stiti pe ce se duc banii (punctul 1) veti descoperi cu siguranta si cateva zone in care puteti economisi, cheltuieli pe care le puteti elimina din bugetul personal – banii putand merge catre acest fond de rezerva.

Acestia trei cred ca trebuie sa fie “pilonii” oricarui sistem de economisire. De aici inainte trebuie si vei invata sa creezi acel sistem unic, creat dupa obiceiurile tale, si potrivit obiectivelor pe care tu singur ti le vei formula.

De ce spun ca nu ai cum sa sari peste acesti primi pasi? Pentru ca ei sunt cei care te vor invata doua lucruri esentiale: disciplina si controlul. Faptul ca stii deja pe ce se duc banii te va face sa fii mai atent la lucrurile pe care se duc. Faptul ca ai schitat un buget iti ofera un bun control al situatiei. Reusita strangerii unui fond de rezerva inseamna mai mult chiar decat a avea o suma de bani la care sa apelezi la nevoie: inseamna ca tu singur ai pus timp de niste luni ban pe ban pentru un scop – inseamna asadar ca poti seta un nou obiectiv si reusi sa strangi bani si pentru acesta. Sau ca o sa stii, in cazul neplacut al scaderii veniturilor, sa te restrangi si poate sa reusesti si sa eliberezi o suma micuta pentru noi scopuri.

Asadar, nu va pot oferi o reteta magica, sau cea mai buna dintre metodele de economisire, in schimb va pot incuraja sa faceti acesti trei pasi esentiali in urma parcurgerii carora veti gasit chiar voi cea mai buna metoda de economisire.

Tags:

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

There is 1 Brilliant Comment

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ariadna says:

    Uneori necesitatea platii unor datorii te constrange la gasirea unor metode de economisire. Daca ai de platit o rata la un credit, restul ce iti ramane din salar trebuie sa il imparti astfel incat sa iti ajunga de la o luna la alta, iar daca mai vrei sa si economisesti din el, singura varianta pe care o ai (in afara de cea de a-ti mari veniturile) este sa te uiti unde fug banii, adica pe ce ii cheltui efectiv si la care cheltuieti poti umbla pentru a le reduce. In astfel de situatii poti sa constati cu uimire ca niste bani se duc pe te miri ce si ca cu o simpla si nu prea complicata disciplina financiara poti sa reduci aceste cheltuieli, si asta fara sa devii frustrat pentru ca privezi de vreo placere pe care o satisfaceai cu acei bani.

Post a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

SomProduct
Top